سفارش تبلیغ
صبا ویژن


پایگاه زمین شناسی 88 دانشگاه بین المللی امام خمینی(ره)

به گزارش خبرنگار «پژوهشی» خبرگزاری دانشجویان ایران(ایسنا)، تعداد کل تولیدات علمی نمایه شده محققان ایرانی در موسسه اطلاعات علمی (ISI) در سال 2009 بالغ بر 20 هزار و 228 مورد بوده که با توجه به حجم یک میلیون و 908 هزار و 738 موردی کل تولیدات علمی جهان در این سال برای نخستین بار سهم تولیدات علمی محققان کشورمان از تولید علم دنیا از مرز یک درصد عبور کرده است.

دکتر یعقوب فتح‌اللهی، معاون پژوهشی دانشگاه تربیت مدرس با اعلام این آمار در گفت‌و‌گو با ایسنا خاطرنشان کرد: براساس تازه‌ترین آمار موسسه اطلاعات علمی (ISI)، محققان کشورمان با تولید 20 هزارو 228 مستند علمی در سال 2009 میلادی و با دو پله صعود نسبت به سال 2008 در جایگاه بیست و دوم در بین 55 کشور اول تولید کننده علم جهان قرار گرفته‌اند.

وی خاطرنشان کرد: این حجم مستندات، شامل 14 هزار و 198 مقاله است که در مقایسه با 11 هزار و 155 مقاله نمایه شده در سال 2008 بیش از 27 درصد رشد نشان می‌دهد.

به رغم این رشد پرشتاب، کشور ترکیه با ارائه 26 هزار و 774 مستند علمی مشتمل بر 20 هزار و 693 مقاله هنوز پیش از ایران در جایگاه اول منطقه قرار دارد. با این حال نرخ رشد تولیدات علمی آن کشور در سال 2009 نسبت به سال قبل حدود 7 درصد بوده که حدود 20 درصد از شتاب رشد تولید علم ایران کمتر است.

دکتر صبوری، رییس مرکز تحقیقات بیوشیمی - بیوفیزیک دانشگاه تهران و از صاحبنظران حوزه سنجش علم نیز با تایید ارتقای سهم ایران در عرصه تولید علم دنیا به مرز یک درصد به ابعاد جالب توجهی از این موفقیت بزرگ علمی اشاره کرد و گفت: این ارتقای سهم در شرایطی حاصل شده که سهم ایران در تولید علم دنیا در سال 1993 تنها حدود 15 هزارم درصد بوده است.

وی که در برنامه‌ای تلویزیونی سخن می‌گفت، خاطرنشان کرد: منبع عمده حرکت موتور رشد علمی کشور ایثار محققان و پژوهشگران ماست چرا که مثلا کل بودجه وزارت علوم ما در سال جاری حدود دو میلیارد دلار بوده که نه فقط در مقایسه با بودجه 32 میلیارد دلاری دانشگاهی مثل هاروارد که حتی در مقایسه با بودجه 5/7 میلیارد دلاری دانشگاهی در عربستان هم رقم بسیار اندکی است.

به گفته دکتر فتح‌اللهی، کشورهای آمریکا، انگلستان، آلمان، چین و ژاپن با سرمایه‌گذاری‌های عظیم و پشتوانه سال‌ها حرکت در مسیر تولید علم هر کدام با تولید افزون بر 100 هزار مقاله علمی در سال در صدر تولیدکنندگان علم در دنیا قرار دارند و در مقابل کشورهایی چون اتریش، دانمارک، اسکاتلند، فنلاند، نروژ، مالزی در فهرست 55 کشور اول تولیدکننده علم دنیا در رتبه‌های پایینتر از کشورمان قرار گرفته‌اند.


نوشته شده در چهارشنبه 89/2/1 ساعت 5:31 عصر توسط جیمز هاتن| نظرات ( )

با یافتن منابع زیرزمینی متان در مریخ، امید به یافتن حیات روی سیاره سرخ جان دوباره گرفته است.

بر اساس دقیق‌ترین اندازه‌گیری‌هایی که تاکنون صورت گرفته، در سه منطقه از جو مریخ گاز متان تشخیص داده شده است. بر اساس یافته‌های اخیر که بیشتر ناظر بر منبع این گاز است، متان می‌تواند طی فرآیند‌های زمین‌شناسی پدید آمده باشد یا شاهدی بر وجود زندگی در زیر سطح مریخ باشد.

از زمانی که فضاپیمای اروپایی مارس‌اکسپرس در سال 2003 متان را روی مریخ کشف کرد، سه گروه تحقیقاتی توانسته‌اند نشانه‌های این گاز را توسط تلسکوپ‌های زمینی نیز تشخیص دهند. برخی مشاهدات این گروه‌ها به این نکته اشاره داشت که متان به طور یکنواخت در سیاره پخش نشده است. با این وجود منبع گاز هم‌چنان ناشناخته باقی مانده بود.

هم‌اکنون گروهی تحقیقاتی به هدایت مایکل موما از مرکز پرواز فضایی گدارد در مریلند، نقشه‌هایی با وضوح بالا از مریخ منتشر ساخته که در سال 2003 تهیه شده است. این نقشه‌ها سه نقطه را در شمال خط استوای مریخ مشخص کرده‌اند که به نظر می‌رسد منبع متان باشند.

این تیم از تلسکوپ‌های کک‌2 و تلسکوپ فروسرخ هاوایی استفاده کرده‌اند تا مقدار متانی را که از مریخ متصاعد می‌شود، اندازه بگیرند. آنها با گذشت زمان توانستند درحالی که مریخ به گردش خود ادامه می‌داد، نقشه‌ای با وضوح بالا از متان در این سیاره تهیه کنند.

این گروه در طول دوره نقشه‌برداری ستون‌های دود زیادی را از متان بر مریخ مشاهده و نقشه آن‌ها را پیاده کرد. به گفته یکی از اعضای تیم، یکی از این ستو‌ن‌های دود به تنهایی حاوی 19 هزار تن متان بود. او در ادامه می‌گوید که این دود‌ها بیشتر در فصل‌های گرم سال یعنی بهار و تابستان، منتشر می‌شوند که دلیل آن ،شاید تبخیر قطعات یخ باشد که به متان اجازه می‌دهد تا به آسمان مریخ وارد شود.

در مرکز یکی از سه نقطه شناسایی شده، شکافی موسوم به نیلی- فوسائی قرار دارد که تا سال گذشته قرار بود محل فرود ماموریت آینده ناسا موسوم به آزمایشگاه علمی مریخ باشد. این مریخ‌نوردی یک تنی که در سال 2011 به سوی مریخ پرتاب می‌شود، آزمایشگاه روباتیک مجهزی است که می‌تواند آزمایش‌های فراوانی را روی مریخ انجام دهد؛ اما ارتفاع بالای سطح این منطقه از مریخ، ممکن است روند فرود مریخ‌نورد را با مشکل روبرو کند و از این رو، مهندسان جای دیگری از مریخ را برای فرود آزمایشگاه علمی مریخ انتخاب کردند.

اما دو نقطه دیگر که هر کدام هزار کیلومتر با این محل فاصله دارند، دارای ویژگی‌های زمین‌شناسی متفاوتی هستند. یکی از آن‌ها در جنوب منطقه آتشفشانی Syrtis Major و دیگری در محلی مسطح‌تر، که یک چاله به نام Terra Sabae است، قرار دارد.

فوران ناگهانی متان؟
سوشیل اتریا، از اعضای تیم مارس‌اکسپرس در دانشگاه میشیگان که تحت تاثیر نتایج بدست آمده قرار گرفته، می‌گوید: «مشاهدات قبلی، به ویژه از مارس‌اکسپرس، فقط اشاره‌ای به نواحی وسیعی داشت که احتمال وجود مقادیر زیادی از متان در آنها بود.»

ولی چگونگی آزاد شدن متان همچنان نا‌مشخص مانده بود. می‌توان دو فرآیند را برای انتشار متان در سیاره سرخ تصور کرد؛ اول، این سه نقطه در سال 2003 به یک باره متان را آزاد کرده‌اند؛ و دوم؛ این که انتشار متان روندی عادی و منظم دارد. ولی در هر صورت، طول عمر متان در جو مریخ به طور غیر‌منتظره‌ای کوتاه است.

عمر کوتاه متان در مریخ
در حالت طبیعی حدود 350 سال طول می‌کشد تا نور خورشید متان را تجزیه کند، ولی دانشمندان به شواهدی از فرآیند سریع‌تر تخریب پی برده‌اند. در بهار سال 2006، سطح متان در جو مریخ، 50 درصد پایین‌تر از تابستان مریخی در سال 2003 بود.

اگر متان مشاهده شده تنها در یک پیشامد از سه منطقه منتشر شده باشد، کاهش مشاهده شده در سطوح این گاز به این معنی است که طول عمر آن فقط 4 سال است.

ولی ممکن است که در هر تابستان، با گرم شدن سطح مریخ و منبسط شدن شکاف‌های حاوی ذخایر متان، این گاز منتشر شود. اگر این فرضیه صحیح باشد، سطح رویت شده از متان در سال 2006 به معنی این است که این گاز کمتر از یک سال می‌تواند در فضای مریخ باقی بماند.ولی چه چیز می‌تواند متان را این قدر سریع از بین ببرد؟

مواد شیمیایی مثل پروکسید‌هیدروژن می‌توانند در ردیف متهمان باشند. محققان پیش از این تصور می‌کردند که پدید آمدن این مواد شیمیایی ممکن است ناشی از سایش ذرات به یکدیگر در اثر وزش باد باشد. ولی اکنون شبیه‌سازی‌های کامپیوتری وجود سطوح صحیح پروکسید را در جو، بدون نیاز به غبار باردار الکتریکی پیش‌بینی می‌کنند. به گفته یکی از محققان، یافتن بسته‌های پروکسید‌هیدروژنی که متان را از بین می‌برند، یک آزمایش مهم است. در صورتی که چنین چیزی در آینده مشاهده شود، می‌توان داستان متان را باور کرد.

آب زیر سطح مریخ
چه چیز متان را تولید می‌کند؟ ممکن است که در گذشته بسیار دور، بسته‌های متان در اثر بر‌همکنش آب و سنگ‌های آتشفشانی زیر سطح مریخ، تولید شده باشد. در حالت دیگر می‌توان فرض کرد که گاز متان توسط میکروب‌هایی تولید شده باشد که موفق به ادامه حیات در زیر سطح نا‌مهربان مریخ شده‌اند؛ جایی که می‌تواند حاوی آب هم باشد.

به عقیده این گروه تحقیقاتی، چنین ارگانیسم‌هایی می‌توانند مشابه آن دسته از میکروب‌هایی باشند که کیلومتر‌ها پایین‌تر از سطح منطقه ویتواترزراند بیسین در آفریقای جنوبی، برای میلیون‌ها سال بدون بهره‌گیری از خورشید به زندگی خود ادامه داده‌اند. فعالیت‌های رادیواکتیویته زمین در آ‌ن‌جا، آب را تجزیه می‌کند و میکروب‌ها از هیدروژن حاصل برای سنتز دی‌اکسید‌کربن و تولید متان استفاده می‌کنند.

این شواهد حاکی از وجود آب مایع در زیر سطح مریخ و وجود فعالیت‌های مشابه زیست‌شناسی و زمین‌شناسی در آنجا است.

با این وجود، هنوز باید برای تعیین نهایی منبع پیدایش متان صبر کرد، چه آن که یکی از محققین می‌گوید: «ما هنوز توانایی تشخیص آن‌چه را که در آ‌ن‌جا می‌گذرد، نداریم.»

دانشمندان منتظر فرود آزمایشگاه سیار ناسا هستند تا دانسته‌های خود را تکمیل کنند. آزمایشگاه علمی مریخ می‌تواند فراوانی ایزوتوپ‌های کربن را در متان تشخیص دهد. از آنجا که حیات روی زمین با استفاده از کربن‌12 به زندگی خود ادامه می‌دهد، یافتنن متان با نسبت فراوانی بالای این ایزوتوپ می‌تواند نشان‌گر منشاء زیستی این گاز باشد.


نوشته شده در سه شنبه 88/12/18 ساعت 4:16 عصر توسط | نظرات ( )

 
فضا- همشهری آنلاین:
ستاره‌های نسل دوم نظریه همنوع خواری کهکشان راه شیری را تقویت می‌کند.

 یک ستاره غول سرخ تازه کشف شده که از زمان کائنات اولیه باقی مانده، می‌تواند از جمله ستاره‌هایی باشد که بعد از انفجار بزرگ یا بیگ بنگ شکل گرفته است.

ترکیبات شیمیایی این ستاره که در کهکشان کوتوله‌ای با فاصله 290 هزار سال نوری از ما قرار دارد، با ترکیبات کهن‌ترین ستاره‌های کهکشان راه شیری یکسان است. حضور این نوع ستاره نظریه مربوط به این که کهکشان ما یک مرحله  یا همزاد‌خوری را پشت سر گذاشته تا به اندازه امروزی خود رسیده، تقویت می‌کند. در حقیقت کهکشان راه شیری با بلعیدن کهکشان‌های کوتوله و دیگر مواد ساختمانی کهکشانی به این حد رسیده است. به گفته آنا فریبل از مرکز اخترفیزیک سمیتسونیان هاروارد و نویسنده گزارش این یافته‌ها؛ "این ستاره تقریبأ همان اندازه عمر دارد که کل کائنات دارد." 

کهکشان‌های کوتوله در واقع کهکشان‌های کوچکی هستند که فقط چند میلیارد ستاره دارند، در حالی که کهکشان راه شیری مرکب از صدها میلیارد ستاره است. در نظریه یا " مدل میانه" شکل‌گیری کهکشان، کهکشان‌های بزرگ اندازه‌شان را طی میلیاردها سال و با جذب همسایه‌های کوچکشان به دست آورده‌اند.

اگر یک فیلم گذر زمان از کهکشانمان را ببینیم، حتمأ شمار زیادی از کهکشان‌های کوتوله خواهیم دید که مانند زنبورها به دور کندوی خود در گردش می‌باشند. با گذشت زمان کهکشان‌هایی که با هم ترکیب شده و ستاره‌های خود را با هم یک‌جا نموده‌اند یک کهکشان بزرگ را می‌سازند، یعنی کهکشان راه شیری.  

اگر کهکشان‌های کوتوله به راستی مواد ساختمانی کهکشان‌های بزرگ باشند، در آن صورت باید در هر دو نوع کهکشان ستاره‌های مشابه وجود داشته باشد، به خصوص ستاره‌های پیر "سرشار از فلز". برای اخترشناسان "فلز" عناصر شیمیایی، سنگین‌تر از هیدروژن یا هلیوم می‌باشد، زیرا محصول تکامل ستاره‌ای هستند و در کائنات اولیه فلز بسیار کم بوده و در نتیجه ستاره‌های کهن سعی داشتند سرشار از فلز باشند.

ستاره‌های پیر در هاله کهکشان راه شیری می‌توانند بسیار پر فلز؛ یعنی میزان فلزشان 100 هزار بار بیشتر از خورشید باشد. بررسی‌ها در دهه‌های گذشته نتوانست هیچ یک از این گونه ستاره‌های پرفلز را در کهکشان‌های کوتوله کشف نماید.

جوش سیمون، نویسنده دیگر این تحقیق از رصدخانه انستیتوت کارنیگی می‌گوید: "به نظر می‌رسد که کهکشان راه شیری ستاره‌هایی دارد که در مقایسه با هر نوع ستاره در تمام کهکشان‌های کوتوله بسیار ابتدائی است. اگر کهکشان‌های کوتوله عناصر اولیه کهکشان راه شیری بودند، در آن صورت درک این که چرا آنها هم نباید ستاره‌های مشابه داشته باشند، بسیار مشکل است."  

این تیم تحقیق کننده حدس می‌زند که روش‌های استفاده شده برای یافتن ستاره‌های پرفلز در کهکشان‌های کوتوله طوری نادرست بوده که بررسی‌ها نتواند ستاره‌های پرفلز را کشف کند. ایوان کایربی، یکی از اعضای این تیم روشی را ایجاد نموده تا فراوانی تعداد زیادی از ستاره‌ها را تخمین بزند و در نتیجه جستجو برای ستاره‌های پرفلز را در کهکشان‌های کوتوله ممکن سازد.

کایربی می‌گوید: "این کار به حدی مشکل بود که گویا یک سوزن را در میان خرمن کاه جستجو می‌کنیم. در حقیقت هم چنین است و ما از میان صدها ستاره بالاخره توانستیم ستاره مورد نظر را بیابیم".

در میان ستاره‌هایی که او در کهکشان کوتوله تندیس یافته، یکی با قدر 18 بسیار کم فروغ بود که آن را ستاره (S1020549) نامیدند. اندازه‌گیری‌های طیفی از نور این ستاره توسط تلسکوپ ماژلان – کلی در لاس کمپانس کشور شیلی مشخص نمود که این ستاره 6 هزار مرتبه کمتر از خورشید ما در خود فلز دارد و این پنج مرتبه کمتر از هر ستاره یافت شده در یک کهکشان کوتوله است.

پژوهشگران کل فلز ستاره (S1020549) را از میان عناصری مانند منیزیم، کلسیم، تیتانیوم و آهن اندازه‌گیری نمودند. نشانه‌های کلی آن شبیه ستاره‌های پیر در کهکشان راه شیری بود که با توجه به رصدهای اولیه از این نظریه حمایت می‌کند که این ستاره‌های کهکشانی در کهکشان‌های کوتوله زائیده شده‌اند.

پژوهشگران انتظار دارند که جستجوهای بعدی باعث کشف ستاره‌های بیشتر پرفلز در کهکشان‌های کوتوله شود، هر چند فاصله زیاد و کم نوری ستاره‌ها یک مشکل اساسی برای تلسکوپ‌های نوری امروز می‌باشد. نسل بعدی تلسکوپ‌های نوری بسیار بزرگ مانند تلسکوپ عظیم ماژلانی 24.5 متری مجهز به طیف سنج وضوح بالا با بررسی ترکیبات شیمیایی ستاره‌ها دریچه جدیدی را برای مطالعه رشد کهکشان‌ها برای دانشمندان می‌گشاید.

سیمون در عین حال می‌گوید که میزان بسیار کم فلز در بررسی ستاره (S1020549) گام مهمی در جهت درک چگونگی شکل‌گیری کهکشان ما می‌باشد. نظریه اولیه مربوط به این که هاله کهکشان راه شیری با مختل ساختن تعداد زیادی کهکشان کوتوله به وجود آمده، به درستی صحیح است.


نوشته شده در سه شنبه 88/12/18 ساعت 4:2 عصر توسط | نظرات ( )

 

نمایی از جنوب شرقی کانال آب بیدارت فن واقع در دره کاریزو

مطالعات اخیر جابجایی کانالهای رودخانه ای در طول گسل سن آندریاس اطلاعات جدیدی مبنی بر تغییر رفتار این گسل و همچنین پیدایش پتانسیل این گسل برای زمین لرزه ای مخرب را نشان میدهد. مطالعات در در? کاریزو واقع در صد مایلی شمال لس آنجلس و سایت اصلی بیگ وان (فورت تجن در سال 1857 لرزیده است) .که توسط دانشمندان دانشگاه آریزونا ودانشگاه کالیفرنیا در ایروین اداره می شود انجام شده است

روشهای علمی به کاربرده شده در این تحقیقات و نتایج بدست آمده در مجله ساینس اکسپرس چاپ روز 21 ژانویه منتشر شده است.


نوشته شده در سه شنبه 88/12/18 ساعت 2:27 عصر توسط جیمز هاتن| نظرات ( )

<      1   2      

قالب وبلاگ : پارس اسکین